Підготовка до аналізів

Вхід

Або
Реєстрація на сайті Відновити пароль

Підготовка до аналізів

ПІДГОТОВКА ДО ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Загальний клінічний аналіз крові

  • Всі аналізи крові здаються виключно натщесерце (між останнім прийомом їжі і взяттям крові повинно пройти не менше 8 годин).
  • Кров на аналіз здають до початку прийому лікарських засобів (наприклад, антибіотиків та хіміотерапевтичних препаратів) або не раніше ніж через 10-14 днів після їх відміни.

  • Якщо Ви приймаєте будь-які медикаменти, обов'язково попередьте про це лікуючого лікаря і процедурну медсестру.

  • Лабораторне обстеження не слід проводити безпосередньо після рентгенографії, фізіотерапевтичних процедур, інструментального, ультразвукового дослідження, масажу та інших медичних процедур.

  • Перед здачею крові необхідно відпочити 10-15 хвилин в приймальній, заспокоїтись.

  • Виключно натще (12 год після останнього прийому їжі) виконується забір крові для визначення параметрів ліпідного профілю: холестерин, ЛПВП, ЛПНП, тригліцериди.

  • Для дослідження гормонів щитоподібної залози бажано за кілька днів виключити зі свого раціону йодовмісні продукти (риба, морепродукти, морська капуста, йодована сіль).

  • Кров для дослідження жіночих статевих гормонів здають по днях менструального циклу (уточніть у гінеколога дату здачі аналізу відносно Вашого циклу).

  • В день проведення досліджень виключити паління, фізичні навантаження (біг, підйом по сходах), емоційне  збудження.


Загальний аналіз сечі

  • Будь-ласка, не збирайте матеріал у не призначені для цього пластмасові ємкості.

  • Якщо ви збираєте матеріал в звичайний скляний посуд, перед збором аналізу ошпарте його двічі окропом, якщо контейнер стерильний то його ошпарювати непотрібно.

  • Перед забором сечі необхідно провести ретельний туалет зовнішніх статевих органів. В стерильний контейнер збирається середня порція ранкової сечі в обсязі 100 - 150 мл. Контейнер для сечі можливо взяти на рецепції, в маніпуляційному кабінеті або придбати в будь-якій аптеці.

  • Напередодні не приймати діуретики.

  • Після проведення цистоскопії аналіз можна призначати не раніше ніж через 5-7 днів.

  • Не можна досліджувати сечу під час менструації.

  • Для дослідження рівня 17-КС (кетостероїдів) сечу збирають протягом доби в один посуд (наприклад, в 3-літрову банку), перемішують. Для дослідження потрібно відлити з банки 200 мл. Важливо вказати загальний обсяг добової сечі.



  • Для здачі аналізу сечі по Нечипоренко — зібрати  середню порцію першої ранішньої сечі в чистий посуд об'ємом 50 мл.

  • Для здачі аналізу сечі по Зимницькому – першу ранкову порцію видалити, у подальшому, протягом доби, кожну порцію сечі та першу ранкову порцію сечі наступного дня необхідно зібрати у вісім чистих контейнерів через кожні три години, підписавши на кожній порції номер та години забору. Сечу зберігати у холодильнику (t+4 +60С).

  • Для дослідження добової порції сечі – збирати сечу протягом 24 годин при звичайному питному режимі. Використовують пластиковий контейнер об'ємом не менше 2 л. Першу ранкову порцію не беруть (нульовий час), цю порцію виливають, а збирають всі наступні порції, остання порція береться в той же час, коли напередодні був розпочатий забір. Час початку та закінчення збору відмічають. Якщо не вся сеча відправляється до лабораторії, то кількість добової сечі вимірюють мірним циліндром, ретельно перемішують та відливають близько 50 мл в чистий сухий контейнер, який супроводжують відповідною етикеткою з вказівкою точного добового діурезу та направляють на аналіз.

Загальний аналіз калу

  • Будь-ласка, не збирайте матеріал у не призначені для цього пластмасові ємкості.

  • Якщо ви збираєте матеріал в звичайний скляний посуд, перед збором аналізу ошпарте посуд двічі окропом. Якщо контейнер стерильний, то його ошпарювати непотрібно.

  • Для виконання копрограми необхідно принести в стерильному контейнері ранковий кал.

  • Кал збирається після мимовільної дефекації. Під час збору уникати домішок сечі, виділень статевих органів.

  • При підготовці хворого для дослідження калу на приховану кров із раціону виключається риба, м'ясо, всі види зелених овочів, помідори, яйця весняної кладки (зародок), лікарські препарати, що містять залізо, тобто каталізатори (гемоглобін, хлорофіл, залізо), що зумовлюють хибно позитивну реакцію на кров.

  • Дослідження на ентеробіоз проводять зранку, завжди до проведення гігієнічних процедур (підмивання, душ) та до дефекації.

  • Не можна направляти матеріал для дослідження після клізми, прийому медикаментів, впливаючих на перистальтику (беладонна, пілокарпін та ін..), після прийому касторового та вазелінового масла, після введення свічок, препаратів, впливаючих на забарвлення калу (залізо, вісмут), приносити в КДЛ фекалії в памперсах. Кал не повинен містити сторонніх домішок, наприклад сечі.


Бактеріологічне дослідження мазків, секрету передміхурової залози, посіву сечі та ін. матеріалу

  • Не проводити «туалет» статевих органів перед обстеженням.

  • За 1 добу до обстеження утриматися від статевих актів.

  • За 3 години до обстеження утриматися від сечовипускання.



ПІДГОТОВКА ДО ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ


ПІДГОТОВКА ДО УЛЬТРАЗВУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ


УЗ-дослідження органів черевної порожнини

  • Обстеження проводиться натщесерце, після ранкового підйому і до обстеження потрібно не вживати їжу та рідину. В крайньому випадку, або якщо немає можливості провести обстеження вранці — його можна виконати після 6-8 год. голодування.

  • Щоб повітря в петлях кишковика не заважало ультразвуковому скануванню, перед процедурою УЗД органів черевної порожнини потрібно провести підготовку.

  • За 3 доби до УЗД потрібно дотримуватися дієти, яка знизить газоутворення в кишківнику. УЗД черевної порожнини можна проводити як в ранкові години (натще), так і після 15 годин дня. Якщо дослідження проводиться після 15:00, можна поснідати о 8-11 годині ранку, після чого не можна вживати їжу і воду до процедури.

  • З раціону потрібно виключити продукти, що підвищують газоутворення в кишківнику: сирі овочі і фрукти, бобові (горох, квасоля), хліб і здоба (печиво, торти, булочки, пиріжки), молоко і молочні прод